in

De Gamle Konventioner Låser os Fast

Nogle gange kommer vi der ud, hvor vi blindt følger konventionerne, og fuldstændigt glemmer at kigge kritisk på tingene. Det kan være noget af en hovedpine, for de ting der virkede før i tiden, virker ikke nødvendigvis i dag. Man er nødt til at forholde sig lidt kritisk til tingene, og tænke sig om, hvis man ikke pludseligt vil vågne op til dårlige oplevelser.

Forestil dig, hvis man aldrig ændrede på noget som helst. Hvis man bare gjorde tingene, på den måde man altid havde gjort dem. Folk ville bære rundt på tunge værktøjskasser i stedet for moderne værkstedsvogne. Alle ville køre rundt i hestevogn, og vi ville selv skulle slagte de dyr vi gerne vil spise. Det er tydeligt, at vi bør ændre vores adfærd, efterhånden som verden omkring os forandrer sig. Men det kan være svært.

Grunden til det er så svært at følge med er, at vi er indrettet til at bruge genveje. Vores hjerner elsker at spare energi, og en af de bedste måder den kan spare energi på er, at bruge eksisterende mønstre. Det er derfor vi har så mange konventioner og traditioner: de gør at vi kan gøre en helt masse ting, uden at skulle bruge en masse tankevirksomhed på dem. Problemet er, at genvejene af og til holder op med at virke – specielt nu om dage, hvor alting ændrer sig med lysets hast. Når man har brugt konventionelle metoder eller tankegange længe nok, så glemmer man, at der er andre måder at gøre tingene på. Hvis du altid har slæbt rundt på værktøjet når du arbejder henne i værkstedet, hvad skulle så pludselig få dig til at tænke over alternative måder at flytte det på? Chancen for, at du får pludselige indskydelser der bryder med konventioner er meget lille. Selv når det sker, så har vi for vane at feje det til siden: for det er ubehageligt at bryde med konventioner, og andre mennesker har det med at stritte imod.

Men vi er nødt til at være åbne overfor forandring. Der skal smides hjul under værktøjet, og ingen gider at køre i hestevogn. Hvis vi ikke stopper op, og tænker kritisk over de ting vi gør på autopilot, så risikerer vi at være låst fast af gamle konventioner. Det er nødvendigt at bryde med fortiden, for at kunne bevæge sig stærkt ind i fremtiden. Selvfølgelig skal vi tage ved lære af de gamle metoder, til at forstå hvordan vi tilgår en problemstilling i dag, for derved at kunne udvikle noget bedre til i morgen.

Når først vi begynder at tænke os lidt om, vil der åbne sig mange muligheder for forbedringer og optimeringer i sin hverdag og arbejdsliv. Det handler bare om at turde tænke anderledes, og så sætte handling bag sine ord.

What do you think?

Så Meget Fortæller Din Påklædning og Dit Køretøj om Dig

Blomster er Koncentreret Taknemlighed