in

Det Danske Boligmarked skal være Endnu Grønnere

Man skal have lov til at rose sig selv, når man har gjort et godt stykke arbejde. På den måde kan man nemlig mærke, at ens hårde arbejde har båret frugt, og man får endnu mere motivation til, at fortsætte i den rigtige retning. Man skal dog passe på at man ikke bare sidder og har det dejligt over, hvor godt man har gjort det, og så bruger det som en undskyldning til helt at stoppe med at gøre mere. Vi kender det sikkert alt for godt fra vores personlige liv: en succes fører nogle gange til øget motivation og drivkraft, og andre gange bliver det en undskyldning for, at holde op med at lægge en indsats. Man er jo ”nået i mål”.

Den samme tendens ser man også i grupper, og endda i hele samfund. Det er specielt blevet tydeligt for mig, at vi her i Danmark er faldet i den fælde, når det kommer til vores indsats overfor klimaforandringerne. Vi danskere var nogle af dem, der tog krisen seriøst meget hurtigt, og virkeligt lagde en ordentlig indsats. Der blev øget fokus på at øge vores bæredygtige energiproduktion, der blev sat nye krav til filtre i biler og så videre.

På boligfronten skete der også noget: her indførte man det såkaldte energimærke, som beskriver energiforbruget for en bolig, og indeholder forbedringsforslag der kan nedbringe mængden af energi, der går til spilde. Vi danskere havde god grund til, at være stolte af alle disse tiltag. Så vi klappede os selv på skuldrene over hvor gode vi var, og så… holdt vi op.

Hvis du tager ud for at kigge på bolig i dag, så bliver du selvfølgeligt præsenteret energimærket. Det bliver dog alt for let misforstået som en blåstempling: har huset et energimærke, så må det jo have et optimeret energiforbrug. Men det er ikke sådan det hænger sammen! Selv det dårligst isolerede hus, der brænder energi af som var det gratis, vil have et energimærke. Man er nødt til at læse hvad der står i energimærket, for at vide, om man er ved at købe et grønt hus eller ej.

Jeg har gjort det til min mission at hjælpe danskerne med at forstå hvad energimærket betyder, så de er mere kræsne, når de går på husjagt. Hvis først folk begynder at træffe deres købe-beslutninger på baggrund af energimærkningen, så skal den nok begynde at få en effekt. Det vil nemlig motivere boligsælgerne til at implementere de forbedringsforslag, som der blev identificeret, da energimærket blev udfærdiget. Der er allerede tegn på, at det forbedrer prisen, hvis man har et godt energimærke: jeg ønsker blot at styrke denne effekt endnu mere. Målet er nemlig at gøre det danske boligmarked  endnu grønnere, og det kan kun gå for langsomt.

What do you think?

Giver Det Mening at Købe en Brugt Mercedes?

Tripsta